Viktigt att tänka på när du skall använda lift


AFS 2006:06 Användning av lyftannordningar och lyftredskap

Gäller sedan 1 juli 2007. I den står bla att arbetsgivaren skall tillse att alla som använder en lift i sitt arbete har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Ett enkelt sätt att uppfylla kravet är att gå en liftutbildning.  Rallco erbjuder Liftutbildningar. Läs mer här: Liftutbildning

Vill du titta närmare på AFS 2006:06 så hittar du den här: AFS 2006:06 (Användning av lyftannordningar och lyftredskap)
 


Körkort

Bilburna liftar
Om liften väger 3,5 ton eller mindre får du köra den med B- körkort. Om liften väger mer behöver du normalt C- körkort. Ett undantag finns: om liften är registrerard som motorredskap, så får du köra bilburna liftar som väger mer än 3,5 ton med enbart B- körkort. Hastigheten på dessa motorredskap är begränsad till 30 eller 50 km/ h.

Släpliftar
Inregistrerade släpliftar (släpliften har en registreringsskylt):
B- körkort: Släpliftens vikt får inte vara högre än bilens tjänstevikt. Totalvikten bil + släp får inte överstiga 3,5 ton.
BE- körkort: Släpliftens vikt får inte överstiga bilens maximala släpvagnsvikt.

Oregistrerade släpliftar (liften saknar registreringsskylt men har en LGF skylt)
Släpliftar med LGF skylt räknas som efterfordon. Om släpliften är bromsad gäller att den får väga mer än bilen. Detta gäller oavsett vilket körkort du har. Kravet är att ekipaget (bil + släplift)  måste vara trafiksäkert. Släpliften får dras i max 30 km/ h och får inte dras på motorväg. Läs mer om efterfordon här: EfterfordonFallskydd

Enligt AFS 2006:06 skall fallskydd användas i liftar om det finns risk att liften kan bli påkörd. Läs mer om fallskydd här: Fallskydd   Användning av kranar eller truckar för lyft av personer

I AFS 2006:07 (Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar) står:
Personer får lyftas med en kran eller en truck endast om det är svårt eller olämpligt att använda arbetsutrustning som är konstruerad och tillverkad för att lyfta personer.

Personer får lyftas med en truck endast vid tillfälligt och kortvarigt arbete. 
Även när det gäller personlyft med kran är det i allmänhet olämpligt att göra det annat än vid tillfälligt och kortvarigt arbete.
Vid lyft av personer med en kran får den sammanlagda vikten av korg och last i korgen inte i något läge överskrida 50 % av kranens maxlast. Vid lyft av personer med en truck får den sammanlagda vikten av korg och last i korgen inte i något läge överskrida 25 % av truckens maxlast.

Hela AFS 2006:07 finns att läsa här:  2006:07 (Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar)
Rallco AB | Malmö: 040-930014 | Karlskrona: 0455-308540 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.